Ansvar og Inklusion hos Lodals Geder
Den økologiske gedefarm Lodals Gede og ejerne Camilla Weisbjerg og hendes mand Herwin, har åbnet dørene for unge virksomhedspraktikanter med særlige behov. Flere af vores elever og kursister har været en del af arbejdspladsen.
Camilla deler vores tro på, at alle mennesker kan bidrage til samfundet, uanset deres baggrund eller evner. Hendes barndom på en gård lærte hende vigtigheden af at inkludere og ansvarliggøre alle.
– Vi havde mange forskellige mennesker ansat på gården. Nogle havde særlige behov, andre havde ikke. Men alle havde godt af at lave noget og få en form for ansvar, fortæller Camilla.
"Der er rigtig mange unge mennesker med
med gode værdier derude.
Og vi kan jo sagtens bruge dem på landet
Vi MANGLER jo arbejdskraft"
- Camilla Weisbjerg
Gedefarmen begyndte med at ansætte folkeskoleelever til at hjælpe med malkning, men det stoppede ikke der.
Erhvervsskolen Vestjylland (EV) i Borris tog i 2019 kontakt til Camilla og spurgte, om de kunne sende nogle STU-elever (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse) til gården. Dette markerede starten på en samarbejde, som gav vores unge med særlige behov mulighed for at starte op i virksomhedspraktik hos Lodal og arbejde på gården.
De unge udførte forskellige opgaver, lige fra klovbeskæring og registrering af dyr på computeren til at muge ud og vaske drikkekopper og vandtrug. Selvom det tog tid at finde den rette opgave for hver enkelt, var det umagen værd.
Per Svendsen, en 19-årig STU-elev, er et levende eksempel på, hvordan samarbejdet mellem Lodals Geder og EV har givet unge med særlige behov en meningsfuld oplevelse. Per nyder at samle gederne, når de skal ind til malkning, og han føler sig værdsat og inkluderet på gården.
“I starten var jeg lidt nervøs, men alle var så venlige og hjælpsomme. Jeg synes, det er hyggeligt og lærerigt at være her. Der er et godt sammenhold, og man føler virkelig, man er en del af noget,” fortæller Per med et smil.
Artiklen fortsætter under billederne.
"Jeg synes, at som landbrug
skulle man åbne sine døre og
så må man have lidt mere tålmodighed
omkring nogle ting, og så er jeg sikker på,
at det nok skal blive godt.
Jeg vil klart anbefale det."
- Camilla Weisbjerg
Camilla opfordrer andre virksomheder, især i landbruget, til at overveje at åbne dørene for unge med særlige behov.
“Jeg synes, at som landbrug skulle man åbne sine døre og så må man have lidt mere tålmodighed omkring nogle ting, og så er jeg sikker på at det nok skal blive godt. Jeg vil klart anbefale det.”
Samarbejdet mellem Lodals Geder og EV giver ikke kun de unge en meningsfuld arbejdsoplevelse, det styrker også gården som helhed.
Camilla og Herwin har set de positive resultater af inklusion og mangfoldighed og vil fortsætte med at åbne dørene for dem, der har brug for en chance.
Men den første praktikant som vi sendte til Lodals Geder var vores kursist Samantha som dengang var i ressourceforløb på Erhvervsskolen Vestjylland.
I den forbindelse lavede vi en video om forløbet som du finder lige herunder.
Her kan du møde Camilla Weisbjerg og Samantha som begge to sætter ord på hvad forløbet har betydet.
I forbindelse med vores opslag på sociale medier er der blevet bragt en artikel i Ringkøbing-Skjern Dagblad om vores samarbejde med Lodals Geder med Per Svendsen som case.
Den kan du læse lige her