Ansvar og Inklusion hos Lodals Geder

Ansvar og Inklusion hos Lodals Geder

Camilla Weisbjerg er selv opvokset på en gård og lærte tidligt at alle mennesker typer mennesker har brug for et ansvar. I dag er hun og virksomheden Lodals Geder én af vores stærke samarbejdspartnere.
 
 

Den økologiske gedefarm Lodals Gede og ejerne Camilla Weisbjerg og hendes mand Herwin, har åbnet dørene for unge virksomhedspraktikanter med særlige behov. Flere af vores elever og kursister har været en del af arbejdspladsen.

Camilla deler vores tro på, at alle mennesker kan bidrage til samfundet, uanset deres baggrund eller evner. Hendes barndom på en gård lærte hende vigtigheden af at inkludere og ansvarliggøre alle.

– Vi havde mange forskellige mennesker ansat på gården. Nogle havde særlige behov, andre havde ikke. Men alle havde godt af at lave noget og få en form for ansvar, fortæller Camilla.

"Der er rigtig mange unge mennesker med
med gode værdier derude.
Og vi kan jo sagtens bruge dem på landet
Vi MANGLER jo arbejdskraft"

- Camilla Weisbjerg

Per sammen med nogle af de 500 geder som findes på Camillas og Herwins gedefarm. Per trives med dyr og er landbrugselev på Erhvervsskolen Vestjylland.
Per Svendsen går til hånde og har nogle klart definerede opgaver. Så længe at han ved, hvad han skal gøre og kender rutinen, så er han velfungerende og en god hjælp på Lodals Geder.

Gedefarmen begyndte med at ansætte folkeskoleelever til at hjælpe med malkning, men det stoppede ikke der.

Erhvervsskolen Vestjylland (EV) i Borris tog i 2019 kontakt til Camilla og spurgte, om de kunne sende nogle STU-elever (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse) til gården. Dette markerede starten på en samarbejde, som  gav vores unge med særlige behov mulighed for at starte op i virksomhedspraktik hos Lodal og arbejde på gården.

De unge udførte forskellige opgaver, lige fra klovbeskæring og registrering af dyr på computeren til at muge ud og vaske drikkekopper og vandtrug. Selvom det tog tid at finde den rette opgave for hver enkelt, var det umagen værd.

Per Svendsen, en 19-årig STU-elev, er et levende eksempel på, hvordan samarbejdet mellem Lodals Geder og EV har givet unge med særlige behov en meningsfuld oplevelse. Per nyder at samle gederne, når de skal ind til malkning, og han føler sig værdsat og inkluderet på gården.

“I starten var jeg lidt nervøs, men alle var så venlige og hjælpsomme. Jeg synes, det er hyggeligt og lærerigt at være her. Der er et godt sammenhold, og man føler virkelig, man er en del af noget,” fortæller Per med et smil.

Artiklen fortsætter under billederne.

Camilla sammen med nogle af de 70 gedekid som er staldet op for sig.
Som en del af sit ressourceforløb hos Erhvervsskolen Vestjylland, var Samantha i virksomhedspraktik hos Lodals Geder. I dag er hun afklaret ansat som underviser på landbrugslinjen hos os.

"Jeg synes, at som landbrug
skulle man åbne sine døre og
så må man have lidt mere tålmodighed
omkring nogle ting, og så er jeg sikker på,
at det nok skal blive godt.
Jeg vil klart anbefale det."

- Camilla Weisbjerg

Camilla Weisbjerg med erhvervspraktikant Per Svendsen i baggrunden

Camilla opfordrer andre virksomheder, især i landbruget, til at overveje at åbne dørene for unge med særlige behov.

“Jeg synes, at som landbrug skulle man åbne sine døre og så må man have lidt mere tålmodighed omkring nogle ting, og så er jeg sikker på at det nok skal blive godt. Jeg vil klart anbefale det.”

Samarbejdet mellem Lodals Geder og EV giver ikke kun de unge en meningsfuld arbejdsoplevelse, det styrker også gården som helhed.

Camilla og Herwin har set de positive resultater af inklusion og mangfoldighed og vil fortsætte med at åbne dørene for dem, der har brug for en chance. 

Men den første praktikant som vi sendte til Lodals Geder  var vores kursist Samantha som dengang var i ressourceforløb på Erhvervsskolen Vestjylland. 

I den forbindelse lavede vi en video om forløbet som du finder lige herunder. 

Her kan du møde Camilla Weisbjerg og Samantha som begge to sætter ord på hvad forløbet har betydet. 

I forbindelse med vores opslag på sociale medier er der blevet bragt en artikel i Ringkøbing-Skjern Dagblad om vores samarbejde med Lodals Geder med Per Svendsen som case.

Den kan du læse lige her

Du kan også læse mere om vores STU eller hvordan I kan blive en del af vores netværk af socialt ansvarlige virksomheder.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0